Tel: +86 152 0161 9036

E-post: [e-postskyddad]

EN
alla kategorier

Nyheter

Hem>Nyheter

Kort introduktion av Gear Stärkande Shot Peening

Tid: 2021-06-04 Träffar: 24

   Växelförstärkande skottpinnning använder huvudsakligen processen för att kontinuerligt träffa tandytan med höghastighetsskottpellets, precis som otaliga små hammare som hamrar tandytan, vilket orsakar extremt stark plastisk deformation av tandytan och kallt arbetshärdning av en viss tjocklek av tandytan. Det härdade skiktet är det förstärkande lagret på tandytan, som stärker tandrotytan och genererar kvarvarande tryckbelastning på tandrotytan, vilket ger en ytbehandling för kallbehandling som förbättrar redskapets utmattningsstyrka och ökar livslängden.

1. Syfte och viktiga delar
   Genom kugghjulets förstärkning förbättras tandläkarnas spänningstillstånd för att uppnå målet anti-trötthet och redskapets långa livslängd. På grund av överföringsmomentet utsätts tandroten för stor alternerande böjspänning, särskilt tandroten måste ha tillräcklig styrka. Därför är fokus för växelförstärkande shot peening att stärka tandrotytan.

2. Effekten av redskapsstärkande skott
    (1) Förbättrad shot peening kan avsevärt förbättra utmattningshållfastheten hos växlar

   Efter att kugghjulet förstärkts genom skottpinnning, på grund av omvandlingen av kvarhållen austenit till martensit och den kombinerade effekten av hög kvarvarande tryckspänning, förbättras ytarbetshärdning och mikrostrukturförbättring och tandytans hårdhet avsevärt.

   Efter att redskapet värmebehandlats påverkas tandytan kontinuerligt av höghastighetsstrålen av projektiler, som kan omvandla den kvarhållna austeniten till martensit. Martensitnålarna är uppenbarligen mindre och tätare än det obeskrivna redskapet som kan förfina martensiten. Kroppens understruktur bidrar till ökad kompressionsspänning.

  Efter att kugghjulet har förstärkts och skjutits är det maximala kompressionsspänningsvärdet cirka 0.05 ~ 0.10 (mm) under tandytan, och den återstående kompressionsspänningen kan vara så hög som -800 ~ -1200MPa. När det finns mikrosprickor i tandroten kan den kvarvarande tryckspänningen hämma sprickans spridning. När djupet av det återstående kompressionsspänningsskiktet är cirka 5 gånger sprickans djup kan effekten av sprickan elimineras. Den kvarvarande kompressionsspänningen har ett stort inflytande på redskapets utmattningshållfasthet, och tandytans kvarvarande tryckspänning kan minska toppvärdet för böjningens dragspänning.

   (2) Shot peening kan avsevärt öka livslängden på växlar

   Enligt relevanta data kan en förstärkning av kugghjulet hos växlar som utsätts för cyklisk böjning och växlande belastningar effektivt öka deras trötthetsgräns. Förstärkning av skottpinnning kan särskilt effektivt öka utmattningsstyrkan hos spänningskoncentrationsdelar. Det kan eliminera bearbetningsprocessen (såsom slipning av tandhjulets yta och axelformning). Samtidigt kan det förbättra spänningskoncentrationen som orsakas av kontinuerliga skärmärken eller spår, hål och övergångsfiléer och andra strukturella faktorer. Efter förstärkning av spridningen kan växellivslängden minskas avsevärt och livslängden kan förlängas flera gånger, tiotals gånger eller till och med hundratals gånger.

3. Försiktighetsåtgärder vid växelförstärkning av skott
   (1) Den icke-destruktiva testningen (magnetpartikelprovning och färgprovning) av redskapet bör utföras innan växelförstärkningen skjuter ut, eftersom ytflödet av plastflöde under förstärkning av skottning kommer att täcka de fina sprickorna.

   (2) Högre temperatur (över 232 ° C) frigör den kvarvarande tryckstressen och försvagar den skottglödande effekten. Enligt relevanta uppgifter har professor He Jiawen vid Xi'an Jiaotong University genomfört en speciell studie om denna tryckstress. Trycket försvagas gradvis med temperaturstegringen, i allmänhet vid cirka 400 ℃ º. Därför måste alla värmebehandlingsprocesser slutföras innan förstärkningen av skotten stärks.

   (3) I allmänhet bör all mekanisk bearbetning också slutföras innan förstärkningen av skotten stärks. Innan kugghjulet förstärks bör alla bearbetningsobjekt kontrolleras för att se om de uppfyller kraven i ritningarna, inklusive dimensioner, form- och positionstoleranser, ytjämnhet och andra krav (inklusive interna och externa filé- och poleringskrav, etc.).

   (4) Innan kugghjulet förstärks, ska damm, olja, korrosion etc. på delens yta tas bort; Om inget annat anges, bör också skyddets lager av delen avlägsnas.

   (5) För närvarande krävs ytresistent tryck hos tunga kugghjul med hårda tandytor i utlandet på -800 ~ -1200MPa, vilket är svårt att uppnå genom att endast karburera och släcka. Detta krav kan uppfyllas genom sekundär shot peening. Värdet av restkompressionsspänning som bildas genom att förstärka skottbildning mäts med röntgendiffraktometer.

图片 4 副本
4 副本